در تحلیل swot عوامل موثربه دو دسته عوامل بیرونی یا خارجی و عوامل درونی یا داخلی تقسیم میشوند .
عوامل SWOT
عوامل بیرونی
این عوامل خارج از سازمان است و بر فعالیت های سازمان تاثیر دارند اما در اختیار سازمان نبوده وسازمان هیچ گونه تاثیری بر آن ها ندارد. هدف از بررسی محیط خارجی تهیه فهرستی محدود از فرصت هایی است که میتواند به یک سازمان سود رسانده یا تهدیداتی که باید از آن ها اجتناب شود.
عوامل خارجی را می توان ترکیبی از رقبا، واسطه های مالی، نهادهای دولتی، اتحادیه های کارگری ،سهامداران، تامین کنندگان ، مشتریان، اتحادیه های تجاری و غیره دانست. عوامل بیرونی خود به دو گونه میباشد.
فرصت ها
فرصت یک موقعیت عمده در محیط مؤسسه میباشد، یعنی آنچه که مؤسسه را در رسیدن به
اهدافش یاری می کند و به عنوان موتور محرکه ای است که شتاب حرکت مؤسسه را چندین برابر میکند. سه منبع اصلی فرصت ها و تهدیدها عبارتند از:
۱- فشارها و روندها ( سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فن آوری)
۲ – مراجعان، مشتریان
۳ -رقبا و همکاران.
پس فرصت ها مطلوب مؤسسه بوده و بایستی کوشش نمایند تا آن ها را به حداکثر رسانده و از آن ها
استفاده بهینه کنند ( یحیی زاده، غلامی ۱۳۹۰: ۱۸ ).
تهدیدها
تهدید یک موقعیت نامطلوب عمده در محیط سازمان است و به عنوان مانعی بر سر راه سازمان قرار
دارد و آن را از رسیدن به اهدافش باز میدارد. در مورد فرصت ها و تهدیدات می توان گفت که آنچه برای یک سازمان تهدید قلمداد می شود ممکن است برای یک سازمان دیگر عامل فرصتی باشد. پس فرصت یا تهدید بودن یک عامل نسبی است. سازمان تا جایی که میتواند بایستی عوامل محدود کننده و تهدیدات را به حد اقل رسانده یا آن ها را به عوامل فرصتی و مزیتی تبدیل کنند. درک درست فرصت ها و تهدیدات محیطی فرا روی سازمان به مدیران کمک میکند تا استراتژی سازمانی را با بینش و فراست بهتری اتخاذ نموده و مسیر حرکت سازمان را به طور اثر بخش تری تعیین نماید.
موارد مهم در تجزیه و تحلیل تهدیدها که مورد توجه قرار میگیرد شامل:
-
- اثرات سیاسی
-
- اثرات قانونی
-
- اثرات محیطی
-
- تقاضای بازار
-
- تکنولوژی
-
- محصولات و خدمات و ایده های جدید
-
- شرکای تجاری
-
- مواجه با موانع و تهدیدهای برطرف نشدنی
-
- پشتیبانی مالی قابل تحمل
- اقتصاد داخل و خارج ( همان )
عوامل درونی
در تحقیق ذکر شده عوامل درونی را اینگونه بیان کردهاست که ، این عوامل ، در اختیار سازمان بوده و جزء عوامل داخلی میباشد . پس در عین حال که بر فعالیت های سازمان تاثیر دارند ، سازمان نیز بر آن ها تاثیر دارد . هدف از بررسی محیط درونی تهیه فهرستی از نقاط قوت است که سازمان برای به دست آوردن سود بایستی از آن ها بهره برداری نمایند و یا نقاط ضعفی که برای جلوگیری از ضرر یا کاهش سود باید از آن ها اجتناب نمایند . عوامل درونی نیز همانند عوامل بیرونی دو دسته میباشند که عبارتند از :
قوتها
قوت منبع مهارت یا مزیت دیگری است نسبت به رقبا و نیازهای محیط هایی که سازمان در آن ها فعالیت می کند یا خواهد نمود. قوت یک شایستگی ممتاز است که مزیت مقایسه ای مؤسسه می شود. قوت نقطه ی اتکای سازمان است که با بهره گرفتن از آن میخواهد به اهداف خود برسد. بر مبنای این نقاط قوت شاخه ی اجرایی را می توان به موتوری قدرتمند برای رشد تغیییر نوآوری و خدمت تبدیل کرد. پس هر سازمانی بایستی این نقاط قوت را برای جامه عمل پوشاندن به رسالتش به حداکثر رسانده و از آن ها به عنوان مزیتی رقابتی در مقابل رقبا استفاده نمایند.
موارد مهم در تجزیه و تحلیل نقاط قوت عبارتند از:
-
- مزایای موضوع مربوطه
-
- ظرفیتها و توانایی ها
-
- مزایای رقابتی
-
- انحصاری بودن
-
- منابع، دارایی، کارکنان
-
- تجربیات،دانش،داده ها
-
- ذخایرمالی و درآمدهای احتمالی
-
- جنبههای نوآوری
-
- محل جغرافیایی
-
- قیمت وکیفیت
-
- اعتبارات و صلاحیتها
-
- فرآیندها و سیستمها
-
- فرهنگی، رفتاری، نگرشی
- حمایت مدیریت
ضعفها
ضعف یک محدودیت یا کمبود در منابع، مهارت ها و توانایی هایی است که مانع عملکرد اثربخش
می شود. ضعف یک عمل درونی است که مختل کننده فعالیت های توسعه ای بوده و در رسیدن به اهداف خلل ایجاد میکند. پس لازم است تا این عوامل را در حدامکان به حداقل رسانده و یا در جهت رسیدن به اهداف از آن ها بهره برداری نماید. ضعف ها عواملی هستند که هر فعالیتی که وجود خارجی دارد، قطعا با آن ها روبرو است و نمی تواند از آن ها دوری گزیند، بلکه بایستی با درکی صحیح آن ها را نظارت کرده و مهار نمایند. درک صحیح نقاط قوت و ضعف اساسی، به مدیران و تصمیم گیران کمک میکند تا با استفاده بهینه از قوت ها و به حداقل رساندن ضعف ها، با اثربخشی بیشتری به اهداف رسیده و از هدر رفتن منابع و امکانات در دسترس جلوگیری نمایند.
-
- معایب موضوع مربوطه
-
- کمبود ظرفیتها و توانائیها
-
- مباحث مالی
-
- مقیاس و محدودیت زمانی
-
- روحیه، تعهد و رهبری
- اعتبارات
-
- -Liper ↑
-
- -Schultz ↑
-
- -Dennison ↑
-
- – Becker ↑
-
- -Mynsr ↑
-
- -Ishikawa ↑
-
- – j . Abrams ↑
-
- -Unido ↑
-
- – Adam Smith ↑